2009-2020

A könyvmentők hátterében egy fiatal nagyváradi csapat áll.
A könyvmentés folyamata pontosan 10 éve vette kezdetét, 2009 március 18-án született meg az az elhatározás, miszerint non profit alapon minél több könyvet mentsenek meg a szemétbe kerüléstől illetve a tűz martalékától. A könyvek valódi értékét visszakapják, hiszen az irodalomnak hódolok közt kerül szétosztásra.
Az elmúlt 10 év igazán mozgalmas volt, hiszen több kezdeményezésben részt vettünk, amelyek által a könyvek megmentésre kerültek, többek között Nagyvárad különböző parkjaiban „könyves fák" -nak keresztelt akcióban, továbbá hetente kétszer, ha az időjárás is megengedi több magyar illetve román nyelvű könyvet „hagyunk el” különböző parkok padjain, ezzel is inspirálva s buzdítva a lakosságot az olvasásra, az aktív kikapcsolódásra.
A saját szabadidőnkben hódolunk e tevékenységnek, amelyet szívügyünknek tartunk.
A Könyvmentők, az igaziak, az elsők, a helyiek minden tőlünk telhetőt megfogunk tenni!
A „Légy te is könyvmentő" kezdeményezésünk által szeretnénk felkelteni a lakosság figyelmet, hogy a könyvek tűzbe vetése illetve szemétbe dobása mellett nem állja meg az az érv, miszerint a könyvek helyet foglalnak. Mindegyik könyv megtalálja az olvasóját a különböző olvasási programjaink keretében.